Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

Zomer, zon en de juiste bescherming

De zomer staat voor deur en afgelopen week hebben we daar al een beetje van mogen proeven. Temperaturen van 20 graden of hoger met volop zon en dat begin april! Voor de meeste mensen is de zomer de beste periode van het jaar. De tijd van lekker genieten en ontspannen in het zonnetje. Zoals het er nu naar uitziet de komende periode alleen nog in eigen tuin, maar wellicht vanaf juli ook weer op het terras van je favoriete restaurant of op het strand aan zee. Onze planeet kan niet zonder zonlicht.

De zon zorgt ervoor dat planten en bomen kunnen groeien. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, die nodig is voor gezonde botten, spieren en een goede weerstand. Bovendien zorgen zonnestralen voor een goed humeur door de aanmaak van het gelukshormoon endorfine en kan het huidziekten zoals eczeem en psoriasis helpen verminderen.  

Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof
Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Om voldoende vitamine D aan te kunnen maken, hebben we genoeg aan 10-15 minuten zonlicht per dag. Wordt je langer dan 15 minuten blootgesteld aan zonlicht, bescherm jezelf dan. Op welke manieren dat kan, vertellen we je later in dit artikel. Eerst leggen we je graag uit hoe het nou zit met die verschillende stralen zonlicht: UV-A, UV-B, UV-C. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is nou het verschil en tegen welke stralen moeten we onszelf vooral beschermen?

De zon en haar risico’s

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Wat is UV-licht precies? Waar komt het vandaan?

De grootste bron van UV-straling op aarde is de zon. UV-straling wordt vaak ‘UV-licht’ genoemd. Dit is natuurkundig echter niet juist omdat het hier niet om licht gaat, maar om straling. Hoewel licht en straling beide uit elektromagnetische golven bestaan en deel uitmaken van wat bekend staat als het elektromagnetische spectrum, is er een verschil tussen de twee: licht is iets dat we kunnen waarnemen. ‘Straling’ is het onzichtbare deel van het golflengte-spectrum waar infrarood, röntgen, microgolven en Uv-stralen ook deel van uitmaken.

De verschillende soorten UV-straling

Er zijn verschillende soorten UV-stralen, en elk soort heeft een andere invloed op het lichaam. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen UV-A-, UV-B- en UV-C-straling.

UV-C-straling

UV-C stralen zijn het sterkst, maar bereiken de aarde niet, ze worden vastgehouden in de ozonlaag. UV-C penetreert onze huid daarom nauwelijks. UV-C-straling heeft de eigenschap cellen te vernietigen; dit is dan ook de reden waarom het gebruikt kan worden voor kunstmatige desinfectie. Teven UV-straling hoeven geen speciale maatregelen te worden genomen. De ozonlaag absorbeert deze namelijk volledig – zelfs in gebieden waar de ozonlaag is beschadigd. 

UV-A-straling/UV-B-straling

UV-A stralen bereiken de aarde ongehinderd, ook als er bewolking is en dringen door in onze huid. Ze worden bijna niet tegengehouden door de ozonlaag. UV-stralen kunnen door wolken heen dringen, maar bijvoorbeeld ook door glas of kleding.

UV-B stralen zijn de belangrijkste veroorzakers van zonnebrand. UV-B stralen geven bij een beperkte blootstelling een natuurlijke bescherming tegen de zon door verkleuring en verdikking van de huid (bruin worden).

In het dagelijks leven hebben we altijd te maken met een combinatie van UV-A en UV-B en is het effect op de huid vaak een wisselwerking. Een teveel aan UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken: op korte termijn verbranding en op lange termijn een versnelde veroudering van de huid, maar ook een grotere kans op huidkanker.

textile-roofs-White-29371-900×617
zonwering-zeil-overkapping-op-maat-textiel-schaduwdoek-zonnezeil-waterdicht-lichtdoorlatend
zonwering-zeil-overkapping-op-maat-textiel-schaduwdoek-zonnezeil-waterdicht-lichtdoorlatend

Onregelmatig excessieve blootstelling aan de zon met zonnebrand als gevolg, geeft de huid geen kans om huidverdikking en pigmentering hun werk te laten doen als bescherming tegen UV. Plaveiselcarcinoom, basaalcelcarcinoom en melanomen, allemaal vormen van huidkanker, zijn het gevolg. Blootstelling op jonge leeftijd (voor het 18e jaar) aan een teveel aan zonlicht is waarschijnlijk de belangrijkste risicofactor voor de vorming van melanomen, de kwaadaardigste vorm van huidkanker. Als een kind verbrandt, verdubbelt dat de kans dat hij/zij later huidkanker krijgt. De huid van een kind heeft onvoldoende tijd om te herstellen als het verbrandt. Daardoor ontstaan littekens in de huidcellen. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’ hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Goede bescherming is daarom onontbeerlijk!

10 tips om jezelf te beschermen tegen een teveel aan zon

  • Gebruik een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal SPF 40)
  • Smeer gul
  • Laat je huid langzaam aan wennen aan de zon
  • Kies voor beschermende kleding
  • Zorg in de volle zon voor een petje of hoed
  • Ontwijk de zon bij huidproblemen
  • Afkoelen met after sun
  • Drink voldoende water
  • Bescherm kinderen extra tegen de zon
  • De beste bescherming tegen de zon is om op tijd schaduw op te zoeken. Vooral tussen 12 -15 uur.
Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Texstyleroofs overkappingen: waterdicht en UV-werend

Bij Texstyleroofs begrijpen we, dat als de kans daar is, we vooral willen genieten van al het goede dat de zon ons te bieden heeft. Voor de meeste mensen betekent dat, dat we bij de eerste zonnestralen lekker in de tuin aan het tuinieren slaan, de loungeset afstoffen en de kussens van zolder halen. We willen in onze tuin lekker ontbijten in het zonnetje, borrelen in de namiddag zon en barbecueën in de avond met familie en vrienden. Een Texstyleroofs overkapping op maat verschaft in uw tuin de nodige bescherming. Niet alleen tegen een teveel aan zon, door een heerlijke schaduwplek te bieden op zon overgoten dagen, maar ook op de wat mindere dagen met minder stabiele weersomstandigheden. Onze overkappingen zijn allemaal voorzien van UV-werend doek dat 99% van de schadelijke UV-stralen weert. Daarnaast zijn ze stormvast en waterdicht. Er hoeft dus geen feestje in uw tuin in het water te vallen. Kortom: een Texstyleroofs biedt de perfecte bescherming in alle jaargetijden en bij alle weersomstandigheden, zodat u veilig en gezond kunt genieten.

Mocht u na het lezen van bovenstaande ook zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een “corona-vrije” afspraak. Normaliter komen we graag naar u toe om u op locatie uitgebreid te informeren over onze overkappingsoplossingen, maar in deze huidige situatie zullen wij zonder technische kennis van uw kant, op afstand (online) onze oplossingen toelichten. Druk op de knop voor het maken van een corona-vrije afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.