Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

Wordt de zomer van 2020 wederom heet en droog?

Volgens de voorspellingen van Weeronline worden in juni en augustus van dit jaar weer enkele hittegolven verwacht. Ook juli wordt wederom een warme maand, voorspelt deze meteoservice, maar met meer buien. Wanneer 2020 net zo droog wordt als 2018 en 2019 krijgen grote delen van ons land voor het derde achtereenvolgende jaar te maken met grote droogte met alle gevolgen van dien.

Klimaatverandering in Nederland

Het klimaat over de hele wereld is aan het veranderen. Iedereen kent wel de beelden van smeltende ijskappen, afgestorven koraal, hevige bosbranden in Californië en Australië en overstromingen in ontwikkelingslanden. In Nederland lijken de gevolgen van klimaatverandering nog wel mee te vallen, maar toch heeft ook hier de huidige “climate change” invloed op ons eigen land.  

 De temperatuur over de hele wereld stijgt en in Nederland zelfs harder dan mondiaal gezien. Wereldwijd is de temperatuur sinds 1900 met 0,8 graden gestegen. Maar in Nederland is die temperatuur veel harder gestegen en wel met zo’n 1,7 graden. Dat is 2x zoveel als het wereldgemiddelde. Dat is goed te zien aan het aantal recordtemperaturen dat we de laatste jaren hebben kunnen noteren. In de afgelopen 10 jaar wordt het ene na het andere weerrecord verbroken. Naast of door de temperatuurstijging is het aantal koude dagen en nachten flink afgenomen. Het zal iedereen opgevallen zijn dat er de afgelopen jaren maar bar weinig sneeuw is gevallen. De verdeling van warme en koude dagen is naar hogere waardes  opgeschoven. Hierdoor is de verwachting dat we in de toekomst wel natte, maar niet meer zoveel sneeuwwinters gaan krijgen. Een Elfstedentocht zal nog schaarser worden dan deze al was in de afgelopen eeuw.

Jaarlijks valt er in Nederland ongeveer 850 mm neerslag. Die neerslag is sinds 1950 met zo’n 20% toegenomen. Vooral in de kustgebieden is dat goed te merken. Opvallend daarbij is dat het aantal regendagen in de winter niet heel erg veel is veranderd. In de zomer is het aantal regendagen zelfs afgenomen, maar als het regent, regent het net iets harder. Concluderend kunnen we zeggen, dat het aantal regendagen dus afneemt, maar de hevigheid in buien toeneemt.

Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Toekomstbeeld Nederland: meer hittegolven, hevigere buien en krachtigere stormen

Als gevolg van het bovenstaande kunnen we concluderen dat het weer in Nederland extremer is geworden. In de toekomst zal dit weerbeeld waarschijnlijk alleen nog maar versterken. Zo zal de temperatuur in Nederland toenemen, zullen we meer hevige buien gaan krijgen en hebben we in de zomer meer kans op hittegolven. In het toekomstige klimaat is het zeer waarschijnlijk dat ook het zeewater een stuk warmer wordt. Zo warm zelfs dat een afdraaiende orkaan energie van uit de oceaan kan opnemen en haar kracht kan behouden. Met als gevolg ook hier in Nederland hardere wind en extremere weersituaties.

 

Nederland het nieuwe Zuid-Frankrijk?

Momenteel hebben we hier in Nederland nu al het klimaat dat Noord-Frankrijk had aan het begin van de vorige eeuw. Dat klinkt best aantrekkelijk. Rond de Middellandse Zee zal het waarschijnlijk veel droger gaan worden als gevolg van de klimaatverandering. Zo zeer zelfs dat er woestijnachtige omstandigheden ontstaan.

Mocht dit inderdaad het geval zijn, zal ook het toerisme gaan uitwijken naar relatief ‘koelere’ gebieden. Nederland zou dan zomaar een flink stuk hoger komen te staan op de lijst van vakantiebestemmingen.

Design terrasoverkapping van zeildoek op maat
Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Wat betekent de klimaatverandering praktisch en dichtbij huis?

Feitelijk betekent het dat we te maken zullen gaan krijgen met drogere en hetere zomers en warmere maar nattere winters zonder sneeuw. Eigenlijk zomers zoals we ze de afgelopen jaren al een paar keer hebben gehad. Zomers met veel hete dagen waarbij de temperaturen boven de 25 graden uit zal komen. En als het regent, zal het met bakken tegelijk uit de hemel vallen, waardoor straten blank kunnen komen te staan omdat de afvoer zulke regenval niet direct kan verwerken.

De groeiseizoenen zullen verschuiven. Dat betekent dat bomen en planten eerder zullen bloeien. Koude minnende soorten zoals de heidekikker zullen minder vaak gaan voorkomen, terwijl de wespenspin, de eikenprocessierups en sommige krekelsoorten die van oorsprong in warmere regionen voorkomen, ook hier meer voor zullen gaan komen.

Een Texstyleroofs overkapping biedt de perfecte bescherming tegen zon én regen

Uit het hier voorgaande kunnen we concluderen dat we dus eerder en langer kunnen gaan genieten van onze tuinen als gevolg van de klimaatverandering. Echter, het zal er wel veel warmer zijn dan in het verleden met veel, en wellicht wel teveel, zon met meer kans op een flinke korte maar hevige plensbui. De noodzaak tot het beschermen van jezelf en je naasten in de tuin door het jaar heen wordt dus groter. Er zal meer nagedacht moeten worden over een plek in de tuin om te schuilen voor de zon op al te hete dagen en tegen heftige regenval op warme zwoele dagen en avonden.

Een Texstyleroofs overkapping van zeildoek of tentdoek zoals sommigen zeggen, is dan de perfecte oplossing voor velen: particulier of zakelijk. Niet alleen zijn onze overkappingen UV-werend en waterdicht, maar ook stormvast. Dat betekent dat ze kunnen blijven hangen tot windkracht 10. Niet alleen ideaal voor strandtenten langs de kust, maar ook bij u achter in de tuin. Geen gedoe meer met scheurende textiele overkappingen in uw tuin als het flink begint te waaien, net wanneer u toevallig op een terrasje zit van uw favoriete restaurantje of cafeetje. Door hun karakteristieke en herkenbare vormgeving met 2 hoge en 2 lage punten, zijn onze overkappingen aerodynamisch en kan de wind er moeilijk vat op krijgen. Daarnaast worden ze helemaal op maat gemaakt, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de zon- en schaduwwerking op uw locatie, maar ook met de overheersende windrichting ter plaatse.

Met een Texstyleroofs overkapping creëert u naast een praktische oplossing vooral ook veel sfeer en comfort in uw tuin of op uw terras. En bovendien, niet geheel onbelangrijk, zijn onze overkappingen veelal vergunningsvrij vanwege hun semi permanente karakter. Onze overkappingen zijn heel eenvoudig en snel, eigenhandig, zonder tussenkomst van derde partijen, af te halen. Een Texstyleroofs overkapping biedt aldus de perfecte bescherming tegen zowel zon als regen!

Mocht u na het lezen van bovenstaande ook zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een “corona-vrije” afspraak. Normaliter komen we graag naar u toe om u op locatie uitgebreid te informeren over onze overkappingsoplossingen, maar in deze huidige situatie zullen wij zonder technische kennis van uw kant, op afstand (online) onze oplossingen toelichten. Druk op de knop voor het maken van een corona-vrije afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.