Het verschil tussen een stormvaste en stormbestendige textiele overkapping
Ons land ligt aan zee en de wind die ons land bereikt, komt veelal uit west tot zuidwest. De zee kent weinig obstakels en dat betekent dat wanneer er een stevige wind over zee onze kant op komt deze weinig wordt afgeremd, in volle vaart over ons land kan razen en het dus regelmatig flink kan stormen in Nederland.
Bij Texstyleroofs krijgen we dan ook regelmatig de vraag hoe sterk onze textiele overkappingen zijn en of ze kunnen blijven staan bij stormachtig weer.
Gelukkig kunnen we onze klanten geruststellen; de zonnezeilen en schaduwdoeken van Texstyleroofs zijn namelijk door high-end engineering niet alleen waterdicht en zonwerend, maar ook stormvast. Dat betekent dat onze overkappingen praktisch iedere storm kunnen weer staan. Geen gedoe met afhalen en opbergen van onze textiele doeken als het gaat waaien, of erger nog, gaat stormen.
Tijdens uw zoektocht naar een windbestendige semipermanente overkapping van textiel bent u vast de termen “stormvast” en “stormbestendig” tegengekomen op de pagina’s van diverse aanbieders van textiele of membraan overkappingen. Beide termen behoeven wat nadere toelichting, zodat u weet wat het verschil is tussen beiden. Hieronder een korte uitleg.
Wind in Nederland
De wind kan sterk variëren in snelheid. Het KNMI spreekt van een storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Een storm gaat meestal vergezeld van zware tot zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Meer informatie en uitleg over het ontstaan van wind, winstoten, windsnelheden en windkracht en de schaal van Beaufort vind je op onze pagina: ‘Wind in Nederland‘.
We hebben in de inleiding al geconcludeerd dat het regelmatig stormt in Nederland door haar ligging aan zee en het ziet er naar uit dat door klimaatverandering en opwarming van de aarde het in de nabije toekomst nog wel eens meer en harder zou kunnen gaan stormen.
Texstyleroofs: stormvast door high-end engineering
Bij alle membranen die Texstyleroofs ontwerpt, maakt en oplevert wordt naast de druk van de belasting die een lichtgewicht membraan moet kunnen doorstaan, ook de winddruk in een bepaalde regio of gebied berekend met behulp van hoogwaardige software die door Texstyleroofs zelf is ontwikkeld in nauwe samenwerking met professoren van de universiteit van Krems (Oostenrijk), de bakermat van de studie lightweight structures.
Het doel van lightweight membrane structures, oftewel lichtgewicht membraan overkappingen, is om maximaal om te kunnen gaan met druk en belastbaarheid zonder daarbij aan de doelstelling van lichtgewicht en duurzaamheid voorbij te gaan. Gebaseerd op deze lichtgewicht constructies zijn de Texstyleroofs lichtgewicht overkappingen en de daarbij toegepaste pre-tension (voorspanning) gevalideerd voor Nederlandse standaarden.
Stormvast versus stormbestendig
Een stormvaste overkapping kan dus veel meer wind en windkrachten (windstoten) aan dan een overkapping die slechts stormbestendig is. Terwijl een stormvaste overkapping van Texstyleroofs windkrachten kan doorstaan tot windkracht 10, is een stormbestendige overkapping maar maximaal bestand tegen wind en windstoten van windkracht 8.
Denkt u ‘ach zo’n vaart zal het in Nederland niet lopen toch?”, denkt u dan eens terug aan februari van dit jaar, waarin 6 dagen op een rij door het KNMI boven ons land een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten is. Zes dagen storm op een rij.. Dudley, Eunice en Franklin gingen flink tekeer en richtten daarbij flink wat schade aan.
Mocht u na het lezen van bovenstaande blog zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een vrijblijvend afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.