Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

Wind in Nederland

Dat het in Nederland waait is bekend. Nederland, land van windmolens, land van fietsers die altijd gebukt lijken te gaan onder tegenwind. Het Nederlandse weer is redelijk onvoorspelbaar waardoor het bij ons Nederlanders een geliefd gespreksonderwerp is.

Maak een afspraakBekijk onze portfolio
De luxe design overkapping van zeildoek voor uw terras

De reden waarom het in Nederland flink kan waaien, is onze ligging aan zee. Orkaankracht is zeldzaam, maar stormkracht komt soms meerdere keren per jaar voor en met name de Noordzeekust en de Waddeneilanden kunnen het dan zwaar te verduren krijgen.

Hoe ontstaat wind eigenlijk?

Wind is lucht in beweging. Bewegende lucht ontstaat doordat de dampkring rondom de aarde op een ongelijkmatige manier verwarmd wordt. Sommige delen van de aarde worden het hele jaar door direct door de zon beschenen, andere delen van de aarde ontvangen minder zonnestralen.

 

De lucht die door de zon wordt beschenen is lichter dan koude lucht en stijgt op. Wanneer warme lucht opstijgt, stroomt koude lucht naar de plaats van de opgestegen warme lucht. Deze beweging van lucht zorgt ervoor dat wind ontstaat; het waait. De kracht en richting van de wind wordt beïnvloed door de draaiing van de aarde in combinatie met de wrijving met het aardoppervlak. Over land is de wrijving over het algemeen hoger door obstakels als bergen en bossen, maar ook hoge gebouwen. Deze obstakels remmen de wind over het algemeen af. Over zee zijn er weinig obstakels en kan de wind in volle kracht door razen en weinig afgeremd worden. Dit is dus meteen een verklaring waarom het in Nederland flink kan waaien als de wind uit het westen en dus over zee komt.

Over windkracht, stormen en windstoten

De wind kan sterk variëren in snelheid en wordt meestal uitgedrukt in een getal van de schaal van Beaufort.

De schaal van Beaufort bestaat uit 13 windkrachten, gebaseerd op een meting van 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven de grond:

De luxe design overkapping van zeildoek voor uw terras

Men spreekt van windkracht als er gemiddeld over 10 minuten een waarde wordt gemeten.

 In Nederland spreekt men van een storm wanneer de gemiddelde snelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Om je een beter idee te geven:

  • Windkracht 9: dakpannen waaien weg, kinderen kunnen niet blijven staan.
  • Windkracht 10: bomen worden ontworteld, grote takken breken af, schade aan huizen mogelijk.
  • Windkracht 11: daken kunnen wegwaaien, auto’s kunnen worden omvergeworpen, flinke schade aan bossen.
  • Windkracht 12: ernstige verwoestingen

Als de wind kortstondig en snel toeneemt spreken we van een windstoot of windvlaag. Als het KNMI windstoten voorspelt dan kunnen deze dus harder zijn dan de voorspelde windkracht; een windstoot is namelijk korter dan 10 minuten.

Het gevaar van windstoten of windvlagen

Toch is het belangrijk om te weten of er harde windstoten worden verwacht. Windstoten kunnen namelijk kortstondig een enorme snelheid hebben. Windstoten van 100 – 120 km/uur zijn niet uitzonderlijk. Met deze windsnelheid spreken we normaliter van orkaankracht. Windstoten ontwikkelen zich rondom buien, kunnen plots toeslaan en van windrichting veranderen.

Wanneer spreekt men van windstoten?

  • Windstoot = kortstondige windkracht met een snelheid van 50 km/uur
  • Zware windstoot = kortstondige windkracht met een snelheid van 75 km/uur
  • Zeer zware windstoot = kortstondige windkracht met een snelheid van 100 km/uur of meer
Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs
Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs
Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs
Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs

Een vergunningsvrije design zeil overkapping

In tegenstelling tot andere aanbieders in de markt van zonnezeilen en schaduwdoeken zijn de textiele overkappingen die Texstyleroofs ontwerpt en maakt door de engineering die wij toepassen in onze overkappingen stormbestendig in plaats stormvast. Een heel verschil en dat maakt onze zonnezeilen in de markt van textiele overkappingen dan ook zo bijzonder. Het verschil tussen deze twee termen wordt nader toegelicht in onze Blog: Wat is het verschil tussen een stormvaste en stormbestendige textiele overkapping? 

Onze terrasoverkappingen van zeildoek op maat zijn toepasbaar voor oppervlaktes tot circa 120 vierkante meter.

Waar waait het in Nederland het hardst?

De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt. Hier wordt de wind het minst geremd door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Op jaarbasis waait het in Nederland aan zee gemiddeld twee keer zo hard als in het diepe binnenland.  

Dagen met veel wind

Veel wind komt vrij regelmatig voor. Op ongeveer 27 dagen per jaar waait het gemiddeld over een dag ergens in ons land 50 km/uur of harder (ongeveer 7 Bft). In de praktijk zijn dit dagen die als tamelijk onstuimig of onstuimig worden beschouwd. Om over onstuimig weer te spreken, zijn echter geen officiële criteria.

Zware windstoten komen nog vaker voor dan onstuimige dagen. Dit komt omdat windstoten kortdurend zijn en bij diverse fenomenen waargenomen kunnen worden. Niet alleen tijdens storm, maar bijvoorbeeld ook in de buurt van zware buien. Op gemiddeld 77 dagen per jaar wordt ergens in ons land een zware windstoot van ten minste 75 km/uur gemeten. Op 13 van deze 77 dagen komt het tot zeer zware windstoten, dat is boven 100 km/uur.

De vele mogelijkheden als een vrijstaande carport of vast aan huis komen wij bij u thuis presenteren aan de hand van een 3D-studie.

Wanneer waait het in Nederland het meest?

Op onze breedtegraad komt relatief koude lucht uit de polen en relatief warme lucht uit de subtropen samen. Waar de luchtsoorten elkaar tegenkomen kan op ca. 10 km hoogte een krachtige wind ontstaan die op het noordelijk halfrond van west naar oost stroomt. Dit is de belangrijkste reden van de depressies die over ons land heen trekt. Deze zogenaamde straalstroom ligt in de zomermaanden ten noorden van Nederland, maar in de winter zorgt de mindere toevoer van warme lucht uit de subtropen ervoor dat de straalstroom juist zuidelijker komt te liggen. Hierdoor krijgen we in de winterperiode dan ook vaker te maken met depressies met storm en harde wind.

Steeds extremer weer en grotere kans op storm door klimaatverandering

Door de uitstoot van broeikasgassen stijgt de temperatuur wereldwijd. Dat zal niemand inmiddels ontgaan zijn. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de stijging niet meer dan 1,5 graad Celsius mag zijn. Als we niets aan de uitstoot van broeikasgassen doen, stijgt de temperatuur in het slechtste geval met 4 graden Celsius. En dat heeft desastreuze gevolgen voor het weer. Klimaatwetenschappers voorzien dan door smeltend poolijs een stijgende zeespiegel en door extreme droogte mislukte oogsten en snikhete zomers. Maar het zal ook betekenen dat het in ons land vaker en harder zal stormen. Orkanen blijven normaliter in de tropen. Als ze naar koelere gebieden afbuigen, nemen ze in kracht af. Wanneer het in Nederland echter ook warm is, blijft de orkaan sterk. Vooral in de zomerperiode zullen we dan steeds meer met hevige stormen te maken krijgen.

3D ontwerp op maat

Wist je dat:

  • In Nederland het jaargemiddelde van de windsnelheid varieert van ruim 8 km/h in het binnenland tot 20 km/h aan de kust
  • De gemiddelde windrichting in Nederland ongeveer zuidwest is
  • De wind in Nederland gemiddeld 2 a 3 uur na zonopkomst het zwakst is en 3 tot 4 uur na de hoogste zonnestand het sterkst
  • Dat we in Nederland ontzettend veel spreekwoorden en uitdrukkingen kennen met het woord ‘wind’ erin.
    Hieronder een aantal voorbeelden die je vast wel herkent:

     

    • Met alle winden meewaaien
    • Zoals de wind waait, waait zijn jasje
    • Oh, waait de wind uit die hoek
    • Het gaat hem voor de wind
    • Iemand de wind uit de zeilen nemen
    • Er is een nieuwe wind gaan waaien
    • Iemand de wind uit de zeilen nemen
    • Een waarschuwing in de wind slaan
    • De wind eronder hebben
    • Wie wind zaait, zal storm oogste
    • Etc. etc. je kent er zelf ook vast nog wel een paar

Mocht u na het lezen van bovenstaande blog zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een vrijblijvend afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.