Wat is een membraan Zeildoek overkapping?

Zeildoek membraan overkapping

Een zeildoek overkapping is een overkapping van textiel. Doordat het een voorgevormde dubbele kromming is, is een zeildoek overkapping in staat om in totaal maximaal 120 m2 te overkappen. Een zeildoek overkapping, ook wel Membraan overkapping genoemd, is nooit vlak en heeft twee hele specifieke kenmerken, namelijk:

 1. Voorgevormde dubbele kromming,
 2. Stijfheid

Die Texstyleroofs zeil overkapping zorgt voor sfeer, comfort en beschutting voor uw terras, carport, loungeplek of voor uw horeca terras. Een Texstyleroofs membraan overkapping is een lichtgewicht overkapping van zeildoek die in de basis nooit vlak is maar altijd dubbel gekromd.

Het membraan (zeildoek) wordt geengineerd in de geometrische vormen en optimaal gebalanceerd in de krachtendistributie zodat er een homogene voorspanning ontstaat. Daardoor onstaat er een aerodynamische werking en daarmee de sterkste lichtgewicht textiele overkapping ter wereld. Ieder ontwerp is uniek en wordt op maat voor u ontworpen.

 

Voorgevormde dubbele kromming in een zeildoek betekent dat er altijd minimaal vier punten zijn die altijd van een hoog punt naar een ander hoog punt gaat en altijd een laag punt dat naar een ander laag punt gaat. Door de kromming in een zeildoek overkapping aan te brengen kan het vier tot vijf keer meer gewicht dragen dan een zeildoek overkapping die geen gekromde lijnen heeft. Daarnaast wordt de constructie van een Membraan overkapping ook vier tot vijf keer meer ontlast zodat er een ijzersterke configuratie ontstaat in het geheel.

 

Vrijstaande lounge overkapping van zeildoek

Wij hijsen en strijken een zeildoek overkapping. Dit houdt in, dat wanneer een zeildoek overkapping op voorspanning wordt gebracht ontstaat er een bepaalde stijfheid in de zeildoek overkapping. Een zeildoek overkapping op voorspanning brengen doe je heel eenvoudig door met je hele lichaamsgewicht aan een lijn te gaan hangen. Waanneer je de zeildoek overkapping nier verder omhoog krijgt hangt de zeildoek overkapping op voorspanning. Hierdoor ontstaat er een homogene stijfheid in het geheel van het Membraan. Er is een totaal aerodynamisch vlak ontstaan waardoor het membraan deint in de wind en niet flappert, want alles wat flappert gaat kapot. Zie het zoals bij een vliegtuig, daar deinen ook de vleugels. Wanneer dit niet zou gebeuren zouden de vleugels afbreken.

 

Daardoor is een zeildoek overkapping uitstekend te gebruiken als oplossing in Nederland, België en Duitsland. Een zeildoek overkapping is namelijk stormvast, dit betekent dat een zeildoek overkapping bij windkracht 12 gewoon blijft staan. Daarnaast is het geheel waterdicht en zonwerend.

 

Een zeildoek overkapping is van zichzelf een lichtgewicht configuratie. Alleen een Membraan van ongeveer 40 vierkante meter weegt ongeveer 10 kilogram. De gehele constructie (schroef fundering en masten) inclusief de zeildoek overkapping weegt in zijn totaliteit ongeveer 150 kilogram.

Zeildoek overkapping voor een terras

Een zeildoek overkapping is ideaal te gebruiken als overkapping van het terras achter het huis of bij een restaurant. Door een aantal punten naar beneden te halen ontstaat er bij de zeildoek overkapping een geweldige lounge sfeer, waardoor het leven van binnen verdergaat naar buiten. Een zeildoek overkapping is namelijk erg sfeervol om onder te zitten. Wanneer het geheel in het donder wordt aan gelicht met LED verlichting creëer je een waanzinnige sfeer die je met een dergelijk overkapping nooit te nimmer zult ervaren.  Daardoor is het meer dan alleen een overkapping om zich te weren te natuurlijke elementen.

Naast de enorme hoeveelheid sfeer die een zeildoek overkapping geeft zijn er natuurlijk
ook nog genoeg andere wensen waar een zeildoek overkapping aan voldoet:

 • Een zeildoek overkapping zorgt voor een optimaal schaduw patroon;
 • Een zeildoek overkapping kan voor windkering zorgen;
 • Daarnaast is een zeildoek overkapping uitermate geschikt voor privacy wensen;
 • Op maat ontworpen;
 • Zichtlijnen van een zeildoek overkapping zijn fenomenaal;
 • Door de gekromde lijnen van een zeildoek overkapping is er altijd sprake van natuurlijke lichtinval in de woning. Er is altijd contact met de buitenlucht;
 • Een zeildoek overkapping kan bevestigd worden aan natuurlijke materialen, denk aan bomen en de woning. Hierdoor creëer je een zwevend element;
 • Een zeildoek overkapping is een lichtgewicht oplossing;
 • Een zeildoek overkapping is eenvoudig te hijsen en te strijken;

Door de vorm ontstaat er een minimalistisch aangezicht van de woning waardoor het is toe te passen op ieder type woning, van boerderij tot kubistische woningen.

Vergunningsvrije carport van zeildoek

Zeildoek overkapping als carport

Een zeildoek overkapping wordt tegenwoordig veel toegepast als carport. De voordelen zijn dat bepaalde punten in het midden van het Membraan naar beneden kunnen worde getrokken zodat de voertuigen die eronder komen te staan geweerd worden van regen en ander vuil. Het is op maat ontworpen en wij zorgen voor integratie met de architectuur en natuur.

Vergunningsvrije zeildoek horeca overkappingen

Vergunningsvrij

Een ander groot voordeel van dit systeem is dat het vergunningsvrij is.

Doordat wij werken met schroef funderingen, die vanaf 1,60 meter tot 2,10 meter de grond in gaan, werken. In de schroef funderingen komen de masten die worden afgevuld met grind. Hierdoor is het geheel niet nagelvast waardoor alles verwijder baar is.

Vrijstaande lounge overkapping van zeildoek

Niet zomaar een overkapping

Dat een zeildoek overkapping oftewel een membraan overkapping niet zomaar een overkapping is mag wel duidelijk zijn. Eén van de belangrijkste punten van het zeildoek is dat het bestaat uit panelen. Deze panelen zorgen voor de vorm en de stijfheid van het zeildoek. Daarnaast verdelen de panelen de krachten homogeen over het gehele membraan en worden met Teflon garen aan elkaar gestikt tot één geheel.

Materiaal

Materiaal

Een Zeildoek Overkapping is een overkapping dat dat gemaakt is van een materiaal dat lijkt op zeildoek. In feite is het een doek dat van polyester acryl. Dit betekent dat het de uitstraling heeft van een zeildoek maar de sterkte van een kunststof materiaal. Het is verkrijgbaar in maar liefst 20 kleuren. De masten zijn getrokken uit aluminium en zijn optioneel in kleur te coaten.

TEXSTYLEROOFS® TERRASOVERKAPPING De nieuwe revolutie in overkappingen

Sterkste verbinding van textiel

De sterkste verbinding van textiel oftewel garen is haaks op elkaar. In vaktaal heb je een ketting en een inslag. Wanneer je er een loep boven houdt zie je dus vierkantjes. Wanneer je in de richting van de garen trekt gebeurd er niet zo veel. Maar trek je in de diagonaal aan de garen merk je dat er rek in zit. Dit betekent normaliter wanneer je een stretch tent hebt en je brengt het geheel op spanning en je drukt er een paal in het midden, je zult zien dat je dan de boel “oprekt” en er zijn dan geen vierkantjes meer zichtbaar maar ruiten. Dit houdt textiel niet zo lang vol en zal na verloop van tijd gaan scheuren. Texstyleroofs doet het anders: Wij verbruiken de rek in de garens door het geheel te engineren waardoor wij alle rek van de garen verbruiken. Wanneer een zeildoek op spanning hangt en er een loop op gehouden wordt zie je nog steeds vierkantjes. Hierdoor is een zeildoek overkapping van Texstyleroofs in staat om 15 tot 20 jaar in goede staat te blijven!

 

Unieke design overkapping, carport of loungeplek op maat ontworpen

 

Waarom een zeil overkapping van Texstyleroofs?

 • Omdat U kiest voor exclusiviteit
 • Wij op maat voor u ontwerpen
 • Een Texstyleroofs veelal vergunningsvrij te plaatsen is
 • U geen lichtverlies wenst in uw woning
 • Omdat een Texstyleroof volledig demontabel is
 • Het een zonwering en overkapping in één is

Direct een antwoord op uw vragen?

Wilt u direct een antwoord op uw vragen? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Telefoon: +31 (0)40 – 3041519

E-mail: sales@texstyleroofs.com

U kunt uiteraard ook het formulier onder aan deze pagina invullen en wij bellen u later zelf terug!

My hope is that light, flexible architecture might bring about a new and open society.

Frei Otto

Unieke design terrasoverkapping, carport, loungeplek of horeca overkapping op maat ontworpen
design terrasoverkapping van zeildoek op maat
Carport vergunningvrij
Carport vergunningsvrij
Vergunningsvrije zeildoek horeca overkappingen
vrijstaande louNge overkapping van zeildoek