Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

Mooie dagen in september?

Vier de Indian Summer of Oudewijvenzomer!

Maak een afspraakBekijk onze portfolio
Geniet van het buitenleven onder uw terrasoverkapping van Texstyleroofs

Op 1 september begint de meteorologische herfst. Zoals het er nu naar uitziet, begint deze met een vleugje nazomer, ook wel een Indian Summer genoemd. In deze overgangsperiode van de zomer naar de herfst vult de natuur zich met steeds meer kleur. In de bossen, parken en in uw tuin kleuren bomen en struiken meer en meer naar gele, rode en oranje tinten. Een mooie nazomer komt de afgelopen jaren wel vaker voor en zoals het er nu naar uitziet, kunnen we ook dit jaar de komende periode nog even genieten van wat warmer weer.

Indian Summer

De nazomer, oudewijvenzomer, sint-michielszomer, ook wel aangeduid als een Indian Summer, is de periode van september tot en met november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. De oorsprong van de Indian Summer ligt in Noord-Amerika en staat voor een periode in het jaar waarin het voor de tijd van het jaar, in plaats van koud en herfstachtig, juist erg warm is. Het is zonnig en de luchten zijn blauw, maar tegelijkertijd verkleuren de blaadjes aan de bomen. De oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen, symboliseerden dit prachtige natuurfenomeen met het bloed van gedode beren op berenjacht.

Het woord Indian Summer werd later ook gebruikt in andere landen zoals Nederland, Engeland en Duitsland. De betekenis is dezelfde maar de oorsprong is authentiek gekoppeld aan die van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen. Vroeger werd alleen een dergelijke periode in november aangeduid als “Indian Summer”, maar volgens klimatologen mag plotselinge warmte in september ook een Indian Summer worden genoemd. De plotselinge hitte is meteorologisch goed te verklaren. Door een hogedrukgebied komt de wind plots van een andere kant, het zuiden, en anders dan gebruikelijk brengt deze warme lucht mee in plaats van koude en natte lucht. Een Indian Summer duurt minstens 3 dagen en kan wel tot 2 weken aanhouden.

De luxe design overkapping van zeildoek voor uw terras
De luxe design overkapping van zeildoek voor uw terras

Oude wijven zomer

In Nederland hebben we ook een term voor Indian Summer: oude wijven zomer. Waar de term vandaan komt is niet precies bekend, maar men vermoedt dat deze is ontstaan ergens in de 16e eeuw. Na een mooie zonnige septemberdag volgt vaak een heldere nacht en koelt het flink af. Het is nevelig en de volgende dag rond zonsopkomst zijn overal dauwdruppels te vinden. Deze dauwdruppels verschijnen ook op spinnenwebben. Wanneer het niet vriest, zijn de talrijke draden van het web rijk versierd en schitteren ze zilverachtig in de opkomende zon. Tot ver in de achttiende eeuw was het gewone woord voor een vrouw ‘een wijf’. De zilverachtige draden werden gezien als de haren van de godinnen van het noodlot, die deze verloren zouden hebben. Vooral na de zomer kwamen dit soort zilveren haren vaker voor in de natuur, vandaar de term oudewijvenzomer.

Tuinvoorbereidingen tijdens de Indian Summer

Veel mensen vinden hun tuin tijdens de Indian Summer het mooist, door alle kleuren die verschijnen. Om van uw tuin in deze periode van het jaar te kunnen genieten, is het van belang deze goed voor te bereiden op deze overgangsperiode. Door de plotseling hoge temperaturen zal het onkruid nog even doorgroeien en zal deze dus nog regelmatig moeten worden gewied. Doordat er langzamerhand toch onstuimiger weer verwacht wordt, moeten bomen en grote struiken worden behoed voor omwaaien en goed ondersteund worden. Ook groenblijvende hagen, als buxus, taxus en beuken, kunnen in de Indian Summer nog een laatste keer in model gesnoeid worden.

Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs

Met een Texstyleroofs overkapping genieten van de Indian Summer

Naast het doen van de laatste klusjes in de tuin voordat het winter wordt, moet er vooral genoten worden van deze periode in het jaar als de temperaturen dat nog toelaten. Naarmate de maand vordert, zal het vooral steeds kouder en vroeger donker worden. Hoe heerlijk is het dan om te kunnen loungen in uw eigen tuin? Met een overkapping die de warmte van overdag nog heerlijk vast houdt in de avond. Met wat mooie fleecedekens, kaarsen en eventueel een terrasverwarmer creëert u een heerlijke plek in uw tuin om voor de laatste keer in het jaar heerlijk te genieten van hetgeen de natuur ons brengt. Met een Texstyleroofs overkapping geniet u zo lang u wilt van de Indian Summer: heerlijk beschut onder uw sfeervolle overkapping van zeildoek genieten van de kleuren in uw tuin. En wordt het dan uiteindelijk toch herfst met onstuimiger weer, meer wind, regen en lagere temperaturen dan haalt u heel eenvoudig uw Texstyleroofs zeildoek of zonnedoek af en bergt u deze op tot wanneer de temperaturen weer oplopen in het voorjaar.

Met een Texstyleroofs overkapping geniet u het hele jaar door, 4 seizoenen lang, comfortabel van tuin en buitenleven!

“But these are the days we dream about when the sunlight paints us gold”

Al onze membranen bieden bescherming tegen zowel Infrarood (IR) en Ultraviolet (uv A en uv B) straling.
Al onze membranen bieden bescherming tegen zowel Infrarood (IR) en Ultraviolet (uv A en uv B) straling.

Mocht u na het lezen van bovenstaande ook zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een “corona-vrije” afspraak. Normaliter komen we graag naar u toe om u op locatie uitgebreid te informeren over onze overkappingsoplossingen, maar in deze huidige situatie zullen wij zonder technische kennis van uw kant, op afstand (online) onze oplossingen toelichten. Druk op de knop voor het maken van een corona-vrije afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.