Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

Een spanzeil als overkapping

Lichtgewicht, dubbel gekromd en voorgespannen voert zij in alle geledingen van haar oplossingen door en is basis voor iedere Texstyleroof.

Maak een afspraakBekijk onze portfolio

Spanzeil overkapping – Spanzeilen – Op maat ontworpen – Waterdicht – Stormvast – Lichtdoorlatend

Podium overkapping van zeildoek

Bij het horen van het woord spanzeil denken veel mensen logischerwijs aan de samensmelting van de twee woorden: spannen en zeil. Uiteindelijk niet gek gedacht, maar de eenvoud waarmee we het denken, is in schril contrast met de complexiteit die erbij komt kijken als we spanning zetten op textiele structuren. Dat is niet het enige noodzakelijke voor een stormvast spanzeil.

Waarom is een spanzeil complex om te maken?

Homogene stijfheid creëeren over het gehele oppervlakte van een spanzeil is alles behalve eenvoudig. U kunt het thuis eenvoudig uitproberen, pak het servet van de eettafel en zet spanning op het textiel door aan de rechte zijden te trekken, loodrecht tegenover elkaar. We trekken dan in de richting van de weging, ofwel we trekken in de richting van de garen. In die richting is er, weinig of geen rek (tenzij het een rekbaar materiaal is). Voer deze test ook uit in de richting van de aanliggende zijden. Ook daar trekken we in de richting van het garen, waarbij de rek dus minimaal is. Uiteraard ideaal, want bij teveel rek zou er geen stijfheid (lees stabiliteit) in het materiaal komen anders dan dat ik de garen volledig uit elkaar rek. Daar zit dus ook het probleem en het verschil tussen de eenvoud die er lijkt te zijn en de complexiteit die het brengt om duurzame spanzeilen als overkapping te realiseren.

Design overkapping van zeildoek - meer dan een feesttent
Uitneembare funderingen, Volledig vrijstaand, demontabel, Masten kunnen in kleur gecoat worden, Lichtgewicht zeilmateriaal, 3D voorgevormd

Om de test af te ronden; trek maar eens aan de hoeken van het servet (over de diagonaal). U zult opmerken dat het materiaal in die richting juist veel meer rekt. Logisch want we trekken immers niet recht aan de garen. We trekken de structuur waarin het geweven is feitelijk uit elkaar, het gevolg: Het materiaal wordt op deze manier onjuist belast, daardoor zwakker en minder duurzaam. Last but not least: Er komt geen stijfheid (lees: stabiliteit) in het spanzeil.

De kunst is juist het materiaal op ideale stijfheid te krijgen, zonder dat er daarbij voorbij wordt gegaan aan de sterkte van de geweving. De geweven structuur is het sterkst in haar loodrechte verbinding. U kunt begrijpen, dit is veel complexer dan het woord spanzeil in aanleg doet vermoeden.

Spanzeil, een doe het zelf product?

Flapperen in de wind

Het wordt vaak gedacht, we boren wat gaten in de muur zet een “stok” ergens in de tuin en we “spannen” er een doek tussen. Hoe eenvoudig het ook lijkt, zodra er geen geleidelijke spanning (stijfheid) door het spanzeil loopt gaat het flapperen in de wind. Door de extreme reactie van “de flapper” komt de constructie onder een resonantiedruk waarbij de krachten vele malen groter zijn dan het op het oog lijkt. Gevolg, de “haken” worden uit de muur getrokken, de “stok” in de tuin is verleden tijd, die is inmiddels door “Jan de wind” de glazen pui in geslingerd.

Spanzeilen: Waterzakken en de gevolgen

Zodra er geen geleidelijke spanning door het spanzeil ontstaat, ontstaan er natuurlijk ook waterzakken. Vaak worden de spanzeilen dan maar wat schuin gehangen want dan loopt het water er vanzelf af. Helaas, dat is juist niet het geval. Als het regent en het doek vervormt, zal er een bepaalde druk ontstaan in het doek als er water in valt. Het water hoopt zich op, gevolg: Een enorme waterzak.

We hebben het allemaal wel geleerd op de basisschool, maar we staan er niet altijd bij stil. Een waterzak over een oppervlakte van 1 meter en een diepte van 1 meter is niet ondenkbaar. Als het eenmaal regent en de waterzak er is, wordt deze nooit minder. Het gevolg: Er ligt het gewicht van een kleine auto aan de constructie te trekken. 1 kubieke liter water, weten we het nog, weegt immers: 1.000 kilogram. Als dat gewicht aan de “haakjes” in de muur trekt, dan wel aan de “stokken” in de tuin… Dan hebben we een groot probleem.

Mogen we van geluk spreken dat hopelijk het spanzeil niet van de hoogste kwaliteit is en daardoor eerder scheurt. Indien dat namelijk niet gebeurt en we denken aan “haken” in de muur en een “stok” in de tuin, dan trekken we met gemak de stenen uit de muur, als de haken immers goed vastzitten. Al met al, geen prettig begin van de lente, waar we de wens hebben om zo snel mogelijk te gaan genieten van het eerste lekkere lenteweer.

Een spanzeil zo sterk als een reguliere overkapping

Membraantechnologie is de basis van de technieken welke Texstyleroofs tot haar specialisme heeft verheven. Op basis van deze technologie is er een aantal kenmerken van belang voor het maken van lichtgewicht spanzeilen:
1. Dubbele kromming (Gaussian curvature)
2. Stijfheid (Membrane stiffness)

De man die deze theorie ontworpen heeft in de jaren 50 van de vorige eeuw, is Frei Otto. Een held voor de velen die op basis van deze technologie, Industriele oplossingen invullen met de technologie van Lightweight Membrane Structures. Denk daarbij eens aan de technieken die nodig zijn om de hedendaagse voetbal- en sport stadions te voorzien van een textiel dak. Verre van eenvoudig.

Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Dr. Otto is ook een held voor Texstyleroofs. Dankzij die basis heeft Texstyleroofs een unieke en gepatenteerde engineering ontwikkeld, waarbij op basis van juiste geometrische verhoudingen en duurzame belasting van de geweven structuur, daadwerkelijk de sterkste lichtgewicht overkappingen door Texstyleroofs worden ontworpen en gefabriceerd. Deze kennis en feitelijk haar eigen technologie, heeft Texstyleroofs ontwikkeld met Frei’s collegae vakdeskundigen en zijn rechter- en linkerhand in zijn gloriedagen. Met groot plezier geven wij het intellect door aan de rest van de wereld in de vorm van de meest stijlvolle overkappingen ter wereld.

Spanzeil als terrasoverkapping of carport

Texstyleroofs heeft de beginselen van membraantechnologie in haar genen. Met die basis maken we vrijdragende overkappingsvormen met overspanningen van wel 18-20 meter in de diagonaal. Oppervlakte tot en met 120 vierkante meter behoren tot de mogelijkheden zonder dat er ondersteunende masten nodig zijn in de te overkappen ruimte. De spanzeilen dragen vrij; alle ondersteunende materialen staan of hangen buiten de te overkappen ruimte. Door de zeiloverkappingen van Texstyleroofs te combineren, ontstaan er grote overkapte ruimtes. Uiteindelijk allemaal handzaam om te bedienen, doordat het immer lichtgewicht blijft. Een spanzeil van 40 vierkante meter weegt dan ook slechts 11-12 kilogram.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van onze maatwerk spanzeil overkappingen?

Texstyleroofs spanzeil is een membraan overkapping

Texstyleroofs maakt dan ook niet zomaar spanzeilen, maar daadwerkelijke [overkappingen van zeil]. Deze overkappingen worden toegepast als bijvoorbeeld: terrasoverkapping of als carport (overkapping voor de auto’s).

De reden waarom men steeds vaker uitwijkt naar de alternatieven van onze zeiloverkappingen leest u hieronder: 

  • Ik wil graag een overkapping, maar wat gebeurt er met het lichtverlies?
  • De houten overkapping is zo permanent, weer een bouwwerk in de tuin. De tuin moet de tuin blijven.
  • Ik wil graag een carport bouwen, maar krijg geen vergunning of het verkrijgen van een vergunning is een tijdrovende activiteit.
  • Weer een vierkant hok aan de woning vast, ik wil iets anders, iets exclusiefs, een design overkapping.
  • Als ik een overkapping bouw, komt de zon er nog onder door
  • De overkapping is niet echt warmtewerend en als ik er een licht koepel in bouw; nog meer warmte onder de overkapping.

 

Snelle plaatsing

Even een set aan redenen, waarom men steeds vaker kiest voor de membraan overkappingen van Texstyleroofs. Een betere kwaliteit bestaat niet. Daarentegen het is veel meer dan een spanzeil, maar dat had u al begrepen na het lezen van dit artikel. Het is een kunst een goed spanzeil te ontwikkelen, maar als deze kunst wordt toegepast is het veel meer; een volwaardige overkapping voor uw terras of voor de beschutting van uw auto’s, in stijl!

De Texstyleroofs carport overkapping weegt tussen de tien en vijftien kilo.