Contact Us

Bel ons

+31 (0)40 - 304 1519

De 11 stappen om te komen tot de best passende overkapping: van concept tot uitvoering

U heeft last van een teveel aan zon en een tekort aan schaduwplekken in uw tuin of op uw terras. Of u bent op zoek naar een mogelijkheid om uw auto of auto’s veilig en droog te parkeren bij uw woning.

Maak een afspraakBekijk onze portfolio
Zeiloverkapping bij strandtent - Texstyleroofs

Uiteraard zijn er verschillende oplossingen om dit probleem op te lossen. U kunt het bouwen van een vaste overkapping overwegen of een semipermanente constructie, zoals een schaduwdoek of overkapping van zonnezeil. Wat zijn de punten waar u op moet letten wanneer u een carport of overkapping in uw tuin of over uw terras wilt plaatsen?

Locatie en oppervlakte

Allereerst bepaalt u uiteraard waar u de overkapping wenst. Voor een carport is dat meestal aan de voorzijde of aan de zijkant van de woning. Voor een terras of vrijstaande overkapping is dat meestal aan de achterzijde van de woning, geplaatst aan de woning of vrij in de tuin. Waarschijnlijk heeft u zelf al een idee. De meeste mensen wensen een plek in de tuin of aan de woning om bij een teveel aan zon een koele schaduwplek op te kunnen zoeken. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de grootte van uw tuin.

Bij een kleinere tuin is het terras meestal gesitueerd aan de woning. Bij een grotere woning is er ook ruimte om verder weg in de tuin een overkapping te realiseren. Bij woningen die zijn voorzien van een grote tuin zien we vaak dat er wordt gekozen voor een combinatie terras/buitenkeuken oplossing. Uiteraard speelt ook de grootte van de ruimte die u wenst te overkappen een rol. Bij het overkappen van grotere oppervlakten, gaat ook het wel of niet aanvragen van een vergunning meespelen. Daarover kunt u overigens meer lezen in ons blog van 12 december jl. met de titel: Wel of geen vergunning voor uw carport of overkapping?

De maximale grootte van de overkappingen die Texstyleroofs ontwerpt, produceert en plaatst, bedraagt 120m2. Bij grotere te overspannen ruimtes kan er modulair worden uitgebreid, zodat u altijd die ruimte kunt overkappen die u ook wenst te overkappen.

De luxe design overkapping van zeildoek voor uw terras

Privacy en zichtlijnen

Naast het creëren van een sfeervolle schaduwplek op terras of in de tuin, is een veelgehoorde wens bij het realiseren van een overkapping: privacy. Wanneer u woonachtig bent in een wijk met ruime percelen en veel groen, speelt de wens om meer privacy wellicht geen rol. Maar woont u op een locatie waar de woningen wat dichter op elkaar zijn gebouwd, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is in grote steden, dan is privacy vaak wel een wens. Ook wanneer u als ondernemer actief bent in de spa- en wellness branche speelt privacy een belangrijke rol. Behalve privacy wenst u waarschijnlijk ook bepaalde zichtlijnen te behouden. Niemand wil immers opgesloten zitten onder een overkapping opdat u geen last meer heeft van inkijk van de buren of passanten. U wenst uiteraard vanonder de overkapping ook zelf nog te kunnen genieten van uw woning en tuin. Op maat bouwen en aan al deze wensen voldoen, blijkt vaak niet mogelijk met behulp van een vaste overkapping van hout of staal. De oplossingen van Texstyleroofs worden echter geheel op maat ontworpen en gemaakt. Dat betekent dat wij bij het ontwerpen van de perfecte overkapping altijd rekening houden met de wensen en eisen die u heeft en deze input gebruiken om zoveel mogelijk van deze wensen in het ontwerp op te nemen en uit te voeren. Een Texstyleroofs is derhalve altijd een unieke overkapping. Geen enkele Texstyleroofs overkapping is hetzelfde.

Design in relatie tot de omgeving

Natuurlijk moet de overkapping van uw dromen ook passen bij de architectuur van woning en omgeving. Een Texstyleroofs overkapping kent een minimalistisch design. Hierdoor past deze zowel in moderne en strakke, als in een landelijke omgeving. Met behulp van kleur en vormgeving kunt u ervoor kiezen de overkapping te laten opvallen of juist weg te laten vallen in de omgeving. De schaduw- of zonnedoeken die wij maken, kunnen we nog meer laten integreren door bij het bevestigen ervan gebruik te maken van de natuurlijke objecten in uw tuin. Een of meerdere stevige bomen lenen zich uitstekend om onze doeken aan te bevestigen. Mocht dit niet mogelijk zijn, omdat de bomen in uw tuin onvoldoende volgroeid zijn om de krachten van een Texstyleroofs zeildoek te kunnen opvangen en/of u wenst het doek niet aan uw woning zelf te bevestigen, dan voorzien we u graag van masten. Masten die al dan niet in de kleur naar uw keuze kunnen worden gespoten.

3D ontworpen terrasoverkapping van zeildoek
Design overkapping van zeil doek als zonnezeil systeem op dakterras - Texstyleroofs

Investering in de toekomst

Wanneer u uw woning of tuin van een duurzame en lange termijn overkappingsoplossing wenst te voorzien dan past daar geen goedkope bouwmarkt oplossing bij. De schaduw- en zonnedoeken die u daar kunt kopen, zijn vaak goedkoop en snel zelf op te hangen, maar zijn geen oplossing voor de langere termijn. Vaak gaan dit soort zeildoeken niet langer dan 1 seizoen mee. Al bij een beetje stevige wind hebben deze doeken de neiging om te gaan klapperen en flapperen en op termijn zelfs te scheuren. Tevens betreft het hier vaak standaardoplossingen in standaardkleuren en standaardmaten die of net te klein of net te groot zijn voor waar de plek waar u ze voor wenst te gebruiken.

Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Indien u niet elk jaar weer opnieuw een nieuw doek wilt kopen en ophangen, adviseren wij u eens te kijken naar oplossingen die uw probleem op maat  en duurzaam, voor de langere termijn, oplossen. Een vaste oplossing kan hierin passen, maar ook een semipermanente overkappingsoplossing zoals Texstyleroofs deze ontwerpt en maakt.

Plaatsing en gebruik het hele jaar door

Hoewel de meeste mensen pas gaan denken aan een mogelijke overkappingsoplossing wanneer ze een teveel aan zon ervaren, zijn er ook genoeg redenen te bedenken om een plaatsing niet alleen in het voorjaar of de zomer te overwegen, maar juist in het najaar en de winter. Een Texstyleroofs overkapping is namelijk ook uitermate geschikt om in de herfst natuurlijke materialen die uit bomen vallen te weren. Denk hierbij aan dennenappels, eikels, kastanjes of een teveel aan blad dat uit de bomen valt of waait en voor overlast zorgt.

Ieder jaar krijgen we weer te maken met mensen die deuken of deukjes in hun auto(‘s) krijgen door vallende objecten uit bomen in de tuin met flinke schades tot gevolg. En wat denkt u van de populariteit van barbecueën in de winter? Steeds meer mensen kiezen voor gemak en schaffen een zogenaamde Kamado barbecue aan; denk Big Green Egg of The Bastard. Liefhebbers weten wat hiermee wordt bedoeld😊.

Van idee naar 3D studie naar Texstyleroof

Deze keramische barbecues worden niet alleen in de zomer, maar ook steeds meer in de winter gebruikt. Met Kerst en Oud & Nieuw kunnen borrels en barbecues worden georganiseerd voor vrienden en familie. Heerlijk samen genieten in de frisse buitenlucht. Een overkapping zorgt hiermee met recht voor een verlenging van uw woonkamer, het hele jaar door!

texstyleroofs-teras-overkapping-zeildoek-Slate-Heather-warmtewering-waterdicht-stormvast-buitenleven-lifestyle-luxe-tuin

Resumerend

 1. Locatie van de overkapping – voor of achter de woning?
 2. Oppervlakte van de te overkappen locatie?
 3. Wel of geen vergunning aan te vragen?
 4. Hoe is de zonne- en schaduwwerking in uw tuin?
 5. Heeft u eisen of wensen ten aanzien van privacy?
 6. Zijn er zichtlijnen die u vrij wenst te houden?
 7. Zijn er natuurlijke obstakels in uw tuin waar rekening mee moet worden gehouden?
 8. Wat zijn uw wensen ten aanzien van design: modern, strak of landelijk?
 9. Welke kleur past het beste bij uw oplossing, woning en de architectuur van uw tuin?
 10. Wanneer wenst u de overkapping geplaatst te hebben?
 11. Wat is uw budget?

Mocht u na het lezen van bovenstaande ook zin hebben in het voorjaar en heeft u zich voorgenomen meer te gaan genieten van het buitenleven? Druk dan op de knop voor het maken van een “corona-vrije” afspraak. Normaliter komen we graag naar u toe om u op locatie uitgebreid te informeren over onze overkappingsoplossingen, maar in deze huidige situatie zullen wij zonder technische kennis van uw kant, op afstand (online) onze oplossingen toelichten. Druk op de knop voor het maken van een corona-vrije afspraak. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor andere vragen of bestellingen. U kunt ons immer bereiken op het telefoonnummer: +31 (0)40 – 304 1519.